Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Ο Πατρών ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ για την νεότητα


Πάντα επίκαιρος και ουσιαστικός ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Τα “Εστιακά νέα” αναδημοσιεύουν μέρος από την συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου στην εβδομαδιαία εφημερίδα των Πατρών “Εκκλησιολόγος” που έχει σχέση με την νεολαία.

"- Έχετε διατελέσει καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως. Πόσο σας έχει βοηθήσει στο Ποιμαντικό – Διδακτικό σας έργο αυτή η ιδιότητα, καθώς βλέπουμε την άνετη επικοινωνία σας με τα παιδιά των σχολείων, των κατηχητικών και των κατασκηνώσεων;
Η διακονία μου στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά γενικότερα θα έλεγα η διακονία μου στο χώρο της Εκπαιδεύσεως ήταν για μένα μία μεγάλη ευκαιρία, ώστε να διαπιστώσω πόσο αγνός είναι ο εσωτερικός κόσμος των νέων ανθρώπων. Να ενωτισθώ τις εσωτερικές πνευματικές τους ανησυχίες, να ακούσω ακόμα και τις αντιρρήσεις τους και τις διαφωνίες τους, να βρεθώ απέναντι στις θετικές η αρνητικές αντιδράσεις τους σε όσα ευαγγελίζεται η Εκκλησία. Έπρεπε όλα αυτά, μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή, όπως ήταν η 10ετια 1980-1990, να τα λάβω σοβαρά υπ' όψη μου, ώστε να οικοδομήσω αυτό το πνευματικό οικοδόμημα με την χάρη του Παναγίου Θεού. Ήταν για μένα μια μεγάλη πνευματική εμπειρία, η οποία με βοήθησε ώστε και μετά ταύτα να επικοινωνώ κατά τον ιδανικώτερο τρόπο με τους νέους, που τόσα περιμένουν από την Εκκλησία.
Επειδή αναφερθήκατε στα παιδιά των Σχολείων, των Κατηχητικών και των Κατασκηνώσεων, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι με συγκινεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι τα παιδιά μας έχουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, σεβασμό μεγάλο στο πρόσωπο του Επισκόπου και στους καλούς μας Ιερείς. Ιδρύσαμε το Γραφείο Νεότητος για τον συντονισμό του Νεανικού έργου. Κάναμε και στην συνέχεια θα κάνωμε συνάξεις νέων, ώστε να καλλιεργήται το κοινωνικό πνεύμα, να ακούμε τα προβλήματά τους, προκειμένου να πράττωμε τα δέοντα για την επίλυσή τους, για την παροχή βοηθείας στα παιδιά μας. Με έχει ενθουσιάσει το γεγονός ότι πολλοί νέοι επικοινωνούν μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τους απαντώ με αγάπη, ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς έρχονται προς συνάντησή μου και γνωρίζουν προσωπικώς πλέον τον Επίσκοπο, ως πνευματικό τους πατέρα και πληροφορούνται για το πνευματικό και το εν γένει έργο της Εκκλησίας μας.
Επίσης τις άδειες γάμου, τις δίδω εγώ ο ίδιος στους μελλονύμφους, εκτός εάν απουσιάζω και έτσι μου δίδεται η ευκαιρία να γνωρίζω από κοντά τα παιδιά αυτά, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Τους μιλώ με πολλή αγάπη, τους συνιστώ την πνευματική ζωή και τελώ ο ίδιος τους γάμους πολλών εξ αυτών. Δημιουργείται έτσι μία πολύ στενή πνευματική σχέση με το Ποίμνιό μου. Έχω μία ουσιαστική και όχι τυπική επικοινωνία. Πολλοί νέοι εξομολογούνται εις εμέ. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο για αυτή την πνευματική εργασία. Θα μπορούσα επί ώρες να αναφέρωμαι σε περιστατικά τα οποία με έχουν ιδιαιτέρως συγκινήσει. Μακάρι να είμασταν τόσο καλοί και ειλικρινείς στις προθέσεις μας, όσο οι νέοι μας.
Η Μητρόπολή μας, παρέχει υποτροφίες σε νέους που φοιτούν σε Σχολές του εξωτερικού, αλλά και σε παιδιά που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλεώς μας και άλλων πόλεων. Σε πολλούς Φοιτητές καλύπτομε το ενοίκιο έως ότου μας δοθή η δυνατότητα μέσα από την υπό ίδρυση Φοιτητική Εστία να παρέχομε την αγάπη μας στα παιδιά μας.

- Πώς Σεβασμιώτατε θα παρουσιάσουμε στα σημερινά παιδιά των Η/Υ και του Διαδικτύου τη διδασκαλία του Χριστού έτσι, ώστε να τους είναι και ελκυστική και άκρως απαραίτητη;
Να τους λέμε την αλήθεια. Η διδασκαλία του Χριστού είναι το καθαρό νερό, το οποίο ψάχνουν τα παιδιά για να ξεδιψάσουν. Το Ευαγγέλιο είναι το σωτήριο μήνυμα για τους νέους ανθρώπους μέσα σε όλες τις εποχές, ιδιαιτέρως όμως σήμερα. Αλλά για να το δεχτούν πρέπει να τους πείσωμε, ότι εμείς έχομε την εμπειρία της αλήθειας, έχομε στην καρδιά μας ως κτήμα μας όλα αυτά τα οποία ευαγγελιζόμεθα. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέγει, ότι για να φωτίσης πρέπει πρώτα να έχης φωτισθή, για να διδάξης πρέπει να έχης διδαχθή, για να αγιάσης τους άλλους πρέπει να έχης γίνει άγιος. Επομένως με τη ζωή μας διδάσκουμε τους άλλους και επηρεάζουμε κυρίως τα παιδιά μας, τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη από πρότυπα στη ζωή τους.
Στα παιδιά μας λείπει η κοινωνία προσώπων. Η ουσιαστική αγαπητική σχέση, όπως εκφράζεται με τη σταυρική της διάσταση, αγάπη προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου νοιώθουν μοναξιά. Στην προσπάθειά τους να υπερβούν αυτό το κλίμα ακολουθούν αλλότριους δρόμους, γιατί τους λείπει ο οδηγός. Και θέτουν άλλους στόχους από τον πραγματικό που είναι η ολοκλήρωση του ανθρωπίνου προσώπου. Μέσα από αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων πρέπει να εξετάσωμε την αποτυχία των νέων, να φτάσουν στην επιθυμητή κορυφή. Τα ναρκωτικά, το AIDS και τόσα άλλα δείχνουν ότι τα παιδιά προσπαθούν και ψάχνουν να ξεφύγουν από την κόλαση της μοναξιάς. Προσπαθούν να απαλλαγούν από τα δίχτυα του θανάτου αλλά δυστυχώς πέφτουν σ’ αυτά. Εδώ πρέπει να κάνωμε τη σωτήρια παρέμβασή μας. Με πολλή αγάπη, με αγάπη χωρίς όρια. Όταν ο άλλος κατανοήση ότι τον αγαπάς και ό,τι κάνεις γι’ αυτόν το κάνεις ανιδιοτελώς, τότε σε εμπιστεύεται.
Σε όλους τους νέους σήμερα, με κάθε τρόπο, πρέπει να εύαγγελιστούμε την αλήθεια για το Θεανθρώπινο Πρόσωπο του Σωτήρος. Να τους πούμε ότι ο Χριστός δεν είναι ένας ιδεολόγος, δεν είναι ένας επαναστάτης, ένας αρχηγός μιας θρησκείας, αλλά είναι Εκείνος το οποίο αναζητούν. Είναι ο νικητής του Θανάτου. Ο θάνατος νικιέται μέσα από την αγάπη και την ελευθερία η οποία, μαζί με την αγάπη οδηγεί στην ουσιαστική χαρά και την καταξίωση της ζωής. Όταν αντιμετωπίζω δύσκολες περιπτώσεις σχετικά με την πνευματική προσέγγιση νέων ανθρώπων, τους μιλώ με πολλή αγάπη και τους μεταφέρω στη σκηνή εκείνη που ο πατέρας περίμενε το παιδί του που είχε φύγει μακριά από την πατρική εστία. Τους τονίζω ότι εκείνος που έπεσε πρώτος στην αγκαλιά του άλλου δεν ήταν ο υιός, άλλά ο πατέρας. Ο πατέρας δέχτηκε το παιδί ξανά στην αγκαλιά του χωρίς όρους. Παιδιά μου, τους λέγω, ελάτε στην αγκαλιά του Ουράνιου Πατέρα, σας περιμένει όπως είστε. Πόσες φορές βλέπω από τα μάτια τους να κυλούν δάκρυα! Πρέπει να πείσωμε τους νέους μας ότι ο Θεός είναι αγάπη, ότι η Εκκλησία είναι η στοργική τους μητέρα, είναι που ποτέ δεν θα τους προδώση. Αυτό λέγω και στους Ιερείς μας. Αγαπάτε τα παιδιά. Αγαπάτε τους νέους. Δώσατε χρόνο και κόπο γι’ αυτούς. Τα παιδιά μας είναι πονεμένα και αδικημένα από τη ζωή. Γι’ αυτά αξίζουν θυσίες πολλές."


Δεν υπάρχουν σχόλια: