Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Χ. ΜΠΑΣΤΑΣ


Ευστάθιος Μπάστας


Μια μεγάλη μορφή της Εκκλησίας μας, λογοτέχνης-συγγραφέας και φλογερός κήρυκας του λόγου του Θεού, ο θεολόγος Ευστάθιος Χ. Μπάστας αναχώρησε σήμερα 12 Νοεμβρίου το πρωί για την αληθινή πατρίδα όλων των εξόριστων παιδιών της Εύας. Ο αείμνηστος Ευστάθιος Μπάστας σημάδεψε με το έργο του και τη μορφή του μια ολόκληρη εποχή. Αρκετοί από μας θα έχουμε διαβάσει κάποιο από τα έργα του, μερικά από τα οποία υπήρξαν συγκλονιστικά!Σημειώνω επιλεκτικά:

1. "ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ" (Συγκλονιστικό διήγημα που διαδραματίζεται στα Γιάννενα τον καιρό της Γερμανικής κατοχής και παρουσιάζει την ιστορία του Συλλόγου "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ")

2. "Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" (Επίσης συγκλονιστικό διήγημα που περιγράφει τη ζωή ενός μοναχού)

3. "ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ"

4. "ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ"Και πλήθος άλλα, σύνολο 32, μικρά και μεγαλύτερα διηγήματα, καθώς και 5 άλλα έργα, από τα οποία ξεχωρίζω το "ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 1940", που αποτελεί καταγραφή προσωπικών του βιωμάτων από το μέτωπο, όπου υπηρέτησε εκείνη τη δραματική περίοδο.

Ο Ευστάθιος Μπάστας γεννήθηκε το 1915 και επί 10ετίες ήταν διευθυντής του Φοιτητικού Οικοτροφείου του "ΣΩΤΗΡΟΣ" στην Αθήνα, έτσι ώστε εκατοντάδες φοιτητές γνώρισαν την αγάπη, τη φροντίδα και το ξεχωριστό ενδιαφέρον του για τον καθένα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπήρξε ένας από αυτούς και μάλιστα προ ολίγων ημερών τον επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ", όπου ο αείμνηστος νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα σχεδόν. Ο Μητροπολίτης Θεσαλονίκης Άνθιμος και άλλοι πολλοί Επίσκοποι και κληρικοί τον γνώρισαν επίσης ως διδάσκαλό τους. Ο δε Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος τον είχε Κατηχητή στην Κρήτη, όπου ο Ευστάθιος Μπάστας εργάστηκε μερικά χρόνια ως θεολόγος Ιεροκήρυκας. Εργάστηκε επίσης ως θεολόγος Ιεροκήρυκας και στα Ιωάννινα. Από την πόλη δε των Ιωαννίνων κλήθηκε στο στράτευμα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Και εγώ ο ίδιος από το 1970 που ήρθα ως φοιτητής στην Αθήνα μέχρι σήμερα, επί 38 ολόκληρα χρόνια, τον είχα διδάσκαλο και καθοδηγό μου, και του χρωστώ ευγνωμοσύνη μεγάλη για την πολλή του αγάπη και την ανεκτίμητη προσφορά του. Μπορώ να πω με πλήρη συνείδηση ειλικρίνειας ότι είναι εκείνος που με δίδαξε να κηρύττω σωστά, να θεολογώ με ακρίβεια και να γράφω με προσοχή και διάκριση.Μακάρι όσοι τον γνωρίσαμε, να ακολουθήσουμε το ασυμβίβαστο παράδειγμά του και να εμπνεόμαστε από τη μορφή και το έργο του.ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!


Στ. Μποζοβίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: