Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008

Οι μουσουλμάνοι τίμησαν τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Οι μουσουλμάνοι τίμησαν
τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου “Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρακαταθήκη λόγων” στην Ξάνθη. Πάνω από 1200 άτομα παρευρέθηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου “Ελισσώ”, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι περίπου το 1/3 του κοινού ήταν μουσουλμάνοι!
Ο μακαριστός είχε κάνει πολλά “ανοίγματα” στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης και στους θρησκευτικούς τους ηγέτες ως Αρχιεπίσκοπος, κάτι που όπως φάνηκε δεν ξέχασαν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Ξάνθης.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αλέξανδρος Κοντός, ο δήμαρχος και ο Νομάρχης της πόλης, ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο εκδότης κ. Νικόλαος Καραμανλής και ο επιμελητής του βιβλίου, δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Ριζούλης.
Όλοι τόνισαν το σπουδαίο έργο που πραγματοποίησε ο μακαριστός Χριστόδουλος και την τεράστια συμβολή του στην αναζωογόνηση της Εκκλησίας. Έκαναν λόγο για μια χαρισματική ηγετική φυσιογνωμία που σπανίως εμφανίζεται στα δημόσια και τα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θέσπιση του επιδόματος του τρίτου παιδιού για τις οικογένειες της Θράκης και στην ευαισθησία του γύρω από τα εθνικά θέματα. Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την υπερηφάνεια τους για το ότι ο μακαριστός Χριστόδουλος καταγόταν από την Ξάνθη, ενώ θύμισαν ότι όσο ήταν εν ζωή τον τίμησαν, συμπεριλαμβάνοντας τον στις τρεις κορυφαίες προσωπικότητες της περιοχής, όλων των εποχών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, θύμισε άγνωστα περιστατικά από τη συνεργασία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο, τον οποίο χαρακτήρισε μοναδικό εκκλησιαστικό ηγέτη. Υποστήριξε ότι το βιβλίο παραδίδει τα λόγια του στην ιστορία και ευχήθηκε να διαβαστεί από όλους τους Έλληνες και να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα μεγάλα και στα εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία. Σε πολλές περιπτώσεις διατίθεται κατόπιν παραγγελίας ενώ σύντομα ετοιμάζεται η τέταρτη έκδοσή του. Την 1η Νοεμβρίου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρουσίαση στο Βόλο, την πόλη που τόσο αγάπησε -αλλά και αγαπήθηκε- ο μακαριστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: