Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Τα πρακτικά του 24ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου

Τα πρακτικά του περσινού 24ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου κυκλοφόρησαν. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε στη Χριστ. Εστία Πατρών


..........
Και διερωτόμαστε, πού βρέθηκε τόση μοναξιά, και μάλιστα σε καιρούς αποθέωσης των συστημάτων επικοινωνίας; Η απάντηση είναι πολύ απλή και εύκολη για μας, τόσο δύσκολη και πολύπλοκη για τους άλλους.

Η μοναξιά των ανθρώπων γονιμοποιείται, κυοφορείται, γεννιέται και αναπτύσσεται στην ακοινωνησία τους με τον Θεό, την πηγή τής αγάπης και της ζωής, τον τροφοδότη της ουσιαστικής κοινωνίας και της αλληλοπεριχώρησης, τον εμπνευστή της συνάντησης, της συναντίληψης και της συνεργασίας.

Όσο περισσότερο στρέφει ο άνθρωπος το ενδιαφέρον στο εγώ του, τόσο περισσότερο μεγαλώνει και η μοναξιά του και τόσο απομακρύνεται από τους άλλους.

Όσο πιο άθεη και υλιστική είναι μια κοινωνία τόσο μεγαλύτερη μοναξιά παράγει και αναπαράγει.

Όσο φτωχότερη είναι μια οικογένεια σε ένθεες εμπειρίες, τόσο φτωχότερη είναι σε αγάπη και συντροφικότητα, αλλά και τόσο πλουσιότερη σε ανευθυνότητα και αλλοτρίωση.

Όσο περισσότερο απουσιάζει ο Θεός από την παιδεία, την επιστήμη και τον πολιτισμό, τόσο περισσότερο αποπροσανατολίζονται άτομα, θεσμοί και κοινωνίες, τόσο πιο αποτελεσματικά καλλιεργούνται ή ανθρωποφαγία και η κτηνωδία, το μίσος και η απόρριψη, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις αλλά και όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις ευόδωσης, επέκτασης και εμπέδωσης τής μοναξιάς...

(από τον πρόλογο της έκδοσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: